LUCRURI PE CARE NU LE STII,NOUTATI,STIRI


Legenda Minotaurului închis în Labirintul lui Cnossos a încetat sa fie imaginara. Construit în Creta în jurul anului 1700 î.e.n., palatul regelui Cnossos contine numeroase sali si coridoare întortocheate si se aseamana cu faimosul Labirint mitic.
Descoperirea acestui palat se datoreaza arheologului sir Arthur Evans, care a facut sapaturi între 1894-1900, degajând de sub straturile de vestigii grecesti si romane civilizatia minoica cu o vechime de peste 4 milenii, care avea o economie prospera fondata pe comert si utiliza o scriere pictografica. Pe lânga alte vestigii, au fost scoase la lumina zilei numeroase fresce si sculpturi reprezentând tauri.
Minotaurul, monstru cu corp uman si cap de taur, era fiul lui Pasiphae, sotia regelui Minos, si a unui taur trimis de zeul Poseidon. Minos, fiul lui Zeus si al Europei, construieste un edificiu pentru a-l întemnita pe Minotaur. Presupusul arhitect al Labirintului este atenianul Dedal, refugiat în Creta dupa omorul nepotului sau. în fiecare an, Minotaurului i se aduc drept hrana oameni, pâna în ziua în care el este ucis de eroul legendar Teseu, iesit apoi din Labirint cu ajutorul firului Ariadnei, fiica regelui Minos. în Labirint au fost aruncati Dedal si fiul sau lcar, care au evadat fabricândusi aripi din ceara. Icar a cazut în mare, deoarece i s-au topit aripile, iar Dedal a ajuns la regele din Sicilia.
Cercetatorii au stabilit ca edificiul nu putea servi drept palat de locuit: este situat într-un loc greu de aparat, în jur sunt putine surse de apa, salile seamana a subsoluri si nu au geamuri! Nu au fost gasite nici bucatarii, nici grajduri. Sa fi fost Labirintul un sanctuar, o închisoare, un cimitir? Oalele înalte din palat puteau astfel servi nu ca recipiente pentru grâne si ulei, ci ca urne cu miere în care se conservau cadavrele. Atunci de ce nu s-a descoperit nici un schelet? Poate ca se practica incinerarea?
Palatul lui Cnossos a fost distrus de câteva ori: înjurul anilor 1750, 1570, 1450 î.e.n. Daca în primele doua cazuri este vorba de cataclisme naturale (cutremur, eruptia vulcanului Santorin), ultima data este legata de invaziile Grecilor, dupa care civilizatia minoica a disparut în mod brutal.

View the original article here

Lasă un comentariu